30.4.03

Forsøg med digitale noder.
SheetMusicNow og syv store folkebiblioteker (bl.a. København og Århus) afprøver de næste to måneder en ordning, hvor bibliotekerne printer den ønskede node ud til brugerne. Servicen kan ikke bruges fra lånerens hjemmepc.
SheetMusicNow har både et bredt og stort repertoire.

29.4.03

Priser til de bedste børnewebsteder.
The Cable & Wireless Childnet Awards har som formål at støtte børn og deres voksne, der udvikler enestående og innovative internetprojekter til glæde for børn over hele verden.
Der er uddelt priser i flere kategorier. I 'Ny på nettet' kategorien er The Child Soldier en af vinderne. Hjemmesiden hjælper tidligere børnesoldater i Sierra Leone med at komme videre i livet ved at fortælle om deres oplevelser gennem tegninger, ord og musik. Derudover kan de udveksle e-mails med unge fra andre dele af verden.
Se hele listen over prismodtagere.

28.4.03

Persuasive design.
Først havde vi pervasive computing (computere allevegne), nu snakker webbureauerne om persuasive (overtalende) design. NetSummary - e-magasin om internettet forklarer begrebet sådan:
"Persuasive design drejer sig om at gå et skridt videre end at designe brugervenlige hjemmesider. Det handler om at designe, så brugeren bliver motiveret til eller overbevist om at gennemføre en handling. Dermed ikke sagt, at brugeren skal manipuleres til at gøre noget, han ikke ønsker. At designe hjemmesider, der er persuasive betyder, at man stiller de rette værktøjer og informationer til rådighed, så brugeren har mulighed for at vurdere, hvilken beslutning, der er den rigtige for ham".
Og "Når alt kommer til alt er det at skabe hjemmesider med fokus på persuasive design ikke meget anderledes end den gamle parole, der siger, at en hjemmeside skal tilbyde informationer og services, som har relevans for målgruppen i forskellige situationer".
Eller oversat til gammel biblioteksvisdom: den rigtige information til den rigtige bruger på det rigtige tidspunkt - også på vores websteder!
Læs også Jakob Nielsens anmeldelse af B.J. Fogg: Persuasive Technology: Using Computers to Change What We Think and Do.

Dream Lab -
Resultater fra "Dream Lab – The Big Library Experiment on reading and dreaming" 100,000 blanketter blev distribuered i biblioteker over hele England. Man ville sammenligne folks læsning, biblioteksbesøg og læsevaner. 10.000 svarede på spørgeskemaet - både børn og voksne. Undersøgelsen er en del af en ny udstilling på Science Museum i London.
Eksempler på resultater fra undersøgelsen :

- Longer sleepers go to a library more often than short sleepers.

- People who describe themselves as intellectual have the same frequency of library visits, and the same frequency of dream recall, as people who don't describe themselves as intellectual.

- People who read more crime and thriller books are not more anxious than people who don't! (Which may explain why they don’t have more nightmares than people who don’t read crime and thriller books)

27.4.03

De virkeligt "smalle" interesser - bedst på internet.
Internettet egner sig fantastisk godt til at forbinde mennesker med særlige interesser. Hvis man f.eks. allerhelst vil læse romaner med kvindelige hovedpersoner med menneskelige former, så er der inspiration at hente på webstedet Dangerously Curvy Novels: Book Reviews for Well-Rounded Women. Og ja, selvfølgelig er Bridget Jones med, selv om hun må falde i kategorien "slightly plump" og ikke hverken "lushly voluptuous" eller "largely abundant".

24.4.03

EMI lægger 140.000 musiknumre på nettet
Fra IT-Avisen
Det europæiske pladeselskab EMI, som har store kunstnernavne som Robbie Williams, Kylie Minogue og Norah Jones i sin stald, har besluttet at lægge alle 140.000 musiknumre fra hele deres liste af kunstnere på nettet.
Det er den største radikale drejning et pladeselskab hidtil har taget i forbindelse med muligheden for download af musik på nettet.
Pladeselskabet vil give sine fans mulighed for, at købe og downloade nye musiknumre allerede når de er klar til at blive spillet på radiostationerne – hvilket tit er uger før den officielle lancering.
EMI har lavet aftaler med HMV, Freeserve, Blueyonder og Dotmusic om at distribuere musikken på nettet.

23.4.03

Til eftertanke - informationsspecialister vil være efterspurgte længe endnu
Det er ikke så tit man hører "Google" og "begrænsninger" nævnt i samme sætning. Walt Mossberg har i Wall Street Journal, skrevet en "lægmands" oplevelser med Google og andre søgemaskiner. Han nævner 3 begrænsninger (frit oversat)
+ "Selvom Google er god, har den sine begrænsninger. Du får ikke umiddelbart "et svar" - men en masse links til hjemmesider, der måske! har svaret på dit spørgsmål. Så du skal browse dig igennem link'sene - vælge den der ser god ud, klikke dig derhen og så lede efter svaret.
+ "Du får ingen hjælp til at bestemme kvaliteten af de links og hjemmesider, som du navigerer rundt på.

Danskerne bruger bredbånd seriøst
Fra Computerworld :
Bredbåndskunder er seriøse internetbrugere, der surfer rundt i netbanken, læser nyheder, finder vej og sender e-mails, viser en ny undersøgelse. Underholdning bruger de færreste tid på. Kvinderne og de ældre er for alvor blevet aktive på nettet. Læs hele pressemeddelelsen fra Telia Stofa.

22.4.03

Lille - måske lidt unyttigt - tip til søgmaskinerne:
Alle søgetermer i Google og nu i AllTheWeb bliver linket til en ordbogsdefinition (American Heritage Dictionary, 4th ed.) via Dictionary.Com. Se i den blå bar lige under søgefeltet - det er klikbart - og et klik bringer dig til ordbogen.

16.4.03

Hvad er LDAP, SOAP, NISO og OAI?
Få svar på disse og andre af livets store spørgsmål på MetaMap. Et pædagogisk kort i form af 'a subway map. Its aim is to help the information science community to understand metadata standards, sets, and initiatives of interest in this area'.
Kortet giver en større forståelse for, hvordan alle disse metadata-initiativer hænger sammen.

15.4.03

Hjælp til opgaveskrivere: BioInfo.
Danmarks Veterinær- og Jordbrugsbibliotek har siden 1996 hjulpet gymnasieelever (men også elever i 9. og 10. klasse) med litteratur til opgaver indenfor bibliotekets emneområde. "Formålet med informationstjenesten er at fungere som en hjælp til informationssøgning for biologilærere og elever på gymnasier, HF og HTX".
BioInfo tilbyder:
Send en emnebestilling - få en litteraturliste.
Fuldtekstartikler, den nyeste er fra jan. 2003: Tungmetaller og grønne skove - Er skovrejsning løsningen på Danmarks grundvandsproblemer.
Litteraturforslag til efterspurgte bio-emner
Linksamling.
Kursus i biologisk emnesøgning.

14.4.03

BiblioteksPORTALEN.
Foreningen af de kommunale bibliotekers nettjenester (åh, dette mundrette navn) har nedsat en arbejdsgruppe med det formål at skitsere en portal for nettjenesterne med hensyn til organisation, økonomi og teknologiske muligheder. BiblioteksPORTALEN skal favne det hele fra bibliotek.dk til rækken af nettjenester. Søgefaciliteterne skal give adgang til ressourcer efter emne, ikke efter hvilken form informationen er tilgængelig i.
Rapporten er udarbejdet af Dorte Lerche Børresen, ÅKB, Per Hofman Hansen, Silkeborg og Morten B. Bech, Herning. Silkeborg har publiceret et resume.
Silkeborg oplyser, at resumeet, indtil godkendelse af styregruppen foreligger, er fjernet fra hjemmesiden (16.04.03).

Min-Boks - fra g-streng til kollaborativ filtrering.
Bag den appetitvækkende overskrift gemmer sig en rapport fra seks danske biblioteker om personalisering på internet. Gruppen foreslår et privat område på en central server til hver bruger, hvor man kan gemme noter, søgestrenge, litteraturlister, nyheder og anbefalinger.
Rapporten er udarbejdet af flg. biblioteker: Gentofte, Herning, København, Silkeborg, Statsbiblioteket og Århus. Silkeborg har publiceret et resume (pdf-format).
Silkeborg oplyser, at resumeet, indtil godkendelse af styregruppen foreligger, er fjernet fra hjemmesiden (16.04.03).

13.4.03

Udgifterne til biblioteker falder.
Søndag Aftens apriludgave har foretaget sin årlige undersøgelse af kommunernes kulturudgifter: "Især bibliotekerne må holde for med reelle besparelser på 5%". Til gengæld har museer, teatre og musikken fået lidt mere.
I en anden artkel i aprilnummeret "Bibliotekerne er stagneret!" påviser Søndag Aften, at folkebibliotekerne kun har fået 3 mio af de 196 mio kommunerne fik i forøget bloktilskud!

Blair og Bush i øm duet.
I den seneste uge er den svenske filmklipper Johan Söderbergs kærlighedsduet mellem Bush og Blair blevet kult og har ramt mange inboxe. Klippet er en del af en stribe klip "Read my lips", som ligger på filmselskabet atmo's hjemmeside. Vælg det første link, hvis du vil lytte streaming, og det andet, hvis du vil have klippet hjem på egen harddisk.
Udenrigsministeriets hjemmeside har i den forløbne uge været ufrivillig vært for duetten. En løst ansat medarbejder, ansat til at kode ministeriets hjemmeside og i øvrigt modstander af krigen i Irak, havde lagt et link til klippet. Linket var ikke synligt, men lå skjult på forsiden. Medarbejderen blev straks bortvist, skriver Politiken.

12.4.03

Danmark nr. 4 i e-government.
Det internationale konsulentbureau Accenture sætter Danmark på en flot fjerdeplads i digital forvaltning. Det må glæde den digitale tæskeforce - undskyld, taskforce, nedsat af regeringen i 2001 til at gennemføre det store projekt. En af projektets milepæle er e-dag, den 1. september.
Fra mandag får forældre i Århus adgang til selvbetjening på www.aarhuspladsanvisning.dk.

Værdien af korte og sigende internetadresser.
American Library Association har redesignet sit website og er samtidig gået over til at bruge et content management system. Det har fået mange af medlemmerne til at levere en benhård kritik af foreningen: der er ikke henvisning fra de gamle url'er til de nye og de nye er alenlange! Kritikken går altså ikke på at bruge et content management system som sådan, men på det valgte system, som ikke lever op til de krav, man med rette kan stille til en biblioteksforening, der burde være eksperter på informationsområde (og som har en website på 22.000 sider). Sitet er ovenikøbet blevet meget laaaangsomt.
Hvis man har lyst til se en rigtig lang url, så klik f.eks. her. Der er efter sigende url'er, der består af mere end 200 tegn.
I første udgave af denne post, skrev vi hele adressen ud. Det fik weblog til at strække sig i bredden, så man måtte scrolle i bunden.

10.4.03

Problemer med Biblog-siden.
Vi beklager, at Biblog i øjeblikket ser mærkelig ud: man skal scrolle i bunden for at læse hele tekstlinjen.
Vi bruger den gratis version af Blogger værktøjet, og sitet ligger ikke på egne servere. Vi er derfor desværre ikke i en situation, hvor vi kan klage til nogen. Almindeligvis har vi løst småproblemer ved at kigge i hjælpesiderne, men de er ikke tilgængelige lige nu.
Vi holder øje med tingene og håber snart at være tilbage i sædvanlig form.
Fejlen er nu fundet og fixet.

8.4.03

IT-AVISEN
Yahoo! fintuner motoren og går efter Google
Prøv det nye søgebillede Det ser meget overskueligt og brugbart ud.
Søgeportalen Yahoo! forsøger på igen at komme på højde med Google og opnå fordums tids popularitet.
Med den nye fintuning mener Yahoo!, at man kan levere mere brugervenlig information og være mere simpel at benytte end konkurrenten Google.
Den nye søgemaskine kombinerer Google’s indeks med Yahoo!’s egne services som sport, kørselsvejledning, fagbog og vejret.
Yahoo!'s sædvanlige åbningsbillede kan findes på www.yahoo.com. Søgesiden skal man vælge fra forsiden.

7.4.03

Rapport om bevaring af kulturarven.
Kultuministeriet nedsatte sidste år en arbejdsgruppe til kulegravning af bevaring af både den fysiske og den digitale kulturarv. Kulturministeriet publicerede i sidste uge arbejdsgruppens rapport - en diger sag på 235 sider (kræver Acrobat Reader). På side 122 ff findes afsnittet om bevaring af den danske del af internettet.
Computerworld opsummerer de vigtigste anbefalinger på det digitale område: fire gange om året gemmes skærmdumps af internettet som et øjebliksbillede. 80 vigtige og samfundsrelevante websites overvåges løbende.
Den 14. maj er der forespørgselsdebat i Folketinget om bevaring af kulturarven.

H.C. Andersen - Det Kongelige Bibliotek lægger mere materiale på nettet. Manuskripter - papirklip - billedbøger og en brevbiografi
Se planer for udgivelser

Computerworld :
Nordmændene indsender selvangivelser med SMS-beskeder. Det kan kun lade sig gøre, hvis man ikke har ændringer til skattevæsnets egne oplysninger. Det har halvdelen af nordmændene alligevel ikke.
Sidste år indberettede 888.000 nordmænd deres selvangivelser elektronisk via internettet eller telefonen, hvilket svarer til omkring halvdelen af dem, der har muligheden for det.
I Danmark : Der er hvert år knap 1,4 mio. skatteydere, der har rettelser til selvangivelserne - sidste år indberettede 795.000 skatteydere via TastSelv - heraf 340.000 via internettet. ToldSkat prøver at få virksomheder til at bruge elektroniske angivelses og betallingsmåder: "Få penge for at angive moms og/eller A-skat via nettet"

6.4.03

Nyt dansk onlineopslagsværk fra Gyldendal.
Krak og Gyldendal vil fra denne sommer tilbyde adgang til 50.000 opslagsord, via Kraks internetportal og via mobiltelefonen. Berlingske Tidende skriver: "Gratis bliver det dog ikke. Brugerne kan enten tegne abonnement eller betale per ydelse, men Lars Boesgaard (direktør i Gyldendal Fakta) forsikrer, at det bliver billigt, »billigere end at holde avis,« tilføjer han og udelukker ikke, at det kan være første skridt til at digitalisere hele Nationalleksikonet".
Læs hele artiklen i Berlingske.

4.4.03

Undersøgelse af låneres kopiering af musik cd'er.
Kulturministeriet står bag en undersøgelse af kopiering af lånte cd'er. 15 pct. af landets befolkning låner musik på biblioteket, og 5 pct. af befolkningen har kopieret musik lånt på denne måde, konkluderer undersøgelsen på baggrund af 3.344 telefoninterviews.
Politiken har indhentet kommentarer fra bl.a. Arne Würgler, formand for brancheforeningen for danske sangskrivere og komponister, som helt forudsigeligt kræver flere penge som kompensation til kunstnerne.
Poul Bruun, freelance producer, mener der er mange grunde til musikbranchens krise, bl.a. ringere udgivelser. Om kopiering af biblioteks-cd'er siger han:
"....jeg tror ikke, at der er ret mange danskere under 25 år - det vil sige personer i den kopifarlige alder - der kommer på biblioteket. Og det er vel ikke så overraskende, at den såkaldte modne aldersklasse kopierer moden musik".

Nyrup starter weblog.
Så har vi fået prominent selskab i blogger-klubben: tidligere statsminster Poul Nyrup Rasmussen. "Politik kan koges helt ned til kamp mellem afmagt og håb", skriver Nyrup, som ser ud til stadig at have et travlt liv.

Gamle retssager fra Old Bailey - "The Proceedings of the Old Bailey London 1674 to 1834"
Prøv f. eks linket "On this day" - så kommer du ind på en af de retssager, der er blevet behandlet på denne dato en gang i perioden. Der er også en del retshistorisk baggrundsmateriale. Der er søgefunktion og statistik på siden.
Endnu et godt engelsk projekt støttet af "New Opportunities Fund" , som er finansieret af midler fra National Lottery. Se en oversigt på www.enrichuk.net

2.4.03

Biblioteket som postordreforretning.
I flere sammenhænge støder man på det synspunkt, at bibliotekerne skal kunne opkræve en håndteringsafgift for webreserveringer. Baggrunden er naturligvis de store mængder af materialer, som vi flytter ned fra hylder, op på hylder, og som brugerne (i heldigste fald) afhenter, hvis ikke, så ned fra hylder og op på hylder.
Senest blev håndteringsafgiften diskuteret på bibliotekslederforeningens årsmøde, hvor vandene delte sig: en fløj, som mente, at vi skal fastholde gratisprincippet også på webreserveringer, det er brugerne, der skal afgøre hvilke services, vi tilbyder, og den anden fløj, som mente, at vi skal regulere låneradfærden ved hjælp af en afgift. Foreløbig er Bibliotekslederforeningens holdning, at også webreserveringer skal være gratis.
Læs også Tina Pihs referat i Danmarks Biblioteker nr. 3/2003.

Eniro i samarbejde med Google.
Eniro.dk, Ni.dk, SOL.dk og Mostrup.dk samles på www.eniro.dk, skriver Computerworld. Søgninger i tjenesten giver samtidig søgeresultaterne fra en tilsvarende søgning hos Google. Sammenlægning og samarbejdet med Google er et skridt hen imod Eniros vision om at blive Danmarks største søgetjeneste.

Finfo for kvinder.
Indvandrerbiblioteket i samarbejde med 30 institutioner og foreninger har for nylig åbnet portalen kvinde.finfo for kvinder mellem 20 og 35 år med etnisk minoritetsbaggrund. Menupunkterne består af alle de emneområder, man kan forestille sig vil interessere målgruppen. Og der er en brevkasse, som besvares af ansatte ved Formidlingscentret for socialt Arbejde.
Hele sitet undtagen velkomstteksten er på dansk.