29.1.04

Musikere trætte af pladeselskaber og rettighedsorganisationer.
Peter Gabriel og Brian Eno står bl.a. bag en ny sammenslutning, som har til formål at lade kunstnerne selv sælge deres musik på internettet uden om pladeselskaberne.

Læs mere på musikbibliotek.dk

28.1.04

Luminary Lectures - Fresh perspectives on Librarianship
Library of Congress afholder foredrag i Cyperspace og i biblioteket. I morgen er to Søgeguruer på programmet med foredraget : Web Research: What's New in 2004 - presented by Gary Price, Librarian, and Chris Sherman, President of Searchwise, Inc. Efterfølgende kan foredragene ses i Real Player.
Tjek også Library of Congress's Virtual Reference Desk
Til Luminary Lectures
Virtual Reference Desk

26.1.04

Politiken skriver:
På en ny sprogportal kan danskerne om et par år få adgang til en stor elektronisk ordbog og følge udviklingen i det danske sprog fra 1700 og op til i dag.
En millionbevilling fra Carlsbergfondet og Kulturministeriet betyder, at Det Danske Sprog- og Litteraturselskab nu kan gå i gang med at overføre oplysningerne fra den nyudkomne ’Den Danske Ordbog’ og fra tekstsamlingen Korpus 2000, der ligger til grund for ordbogen, til en offentlig tilgængelig portal på nettet .
Næste skridt er også at få 'Ordbog over det danske Sprog' i 28 bind lagt ind i databasen.
Artikel i Politiken
Ordnet.dk

25.1.04

Index Data - lille dansk firma i medvind.
Index Data står blandt andet bag Chatman, forskningsbibliotekernes Toolkit Light og søgemaskinen Zebra, som f.eks. kan ses i funktion på downlaan.dk. Firmaet er altså velkendt i DK, men bliver nu også omtalt i januar-udgaven af American Libraries Online, i klummen Technically Speaking.
I øvrigt har firmaet netop lanceret to nye produkter: Keystone (samsøgning) og YakPac ("a multi-lingual catalog client for young library users").
Index Data sværger til løsninger indefor Open Source.

Index Data
American Libraries Online

22.1.04

Yahoo.dk lukker.
Computerworld skriver: "Yahoo lukker og slukker i Danmark og resten af Norden. Alle 22 medarbejdere i Danmark står til at miste jobbet, og brugerne vil fremover blive dirigeret til Yahoo.com. Portalselskabet har ellers løbende skudt 66 millioner kroner i sit danske selskab de seneste fem år".
Sandsynligvis betyder lukningen, at de lokale emnekataloger også forsvinder.
Yahoo.dk selv skriver intet om lukningen.

Artikel i Computerworld

Har Madonna nogensinde vundet en Grammy Award?
Slå det op lynhurtigt på GrammySearch, hvor du også kan finde årets vindere indenfor de forskellige kategorier helt tilbage fra starten i 1958.
(Ja, Madonna har vundet flere gange, blandt andet i 1998 med albummet 'Ray of light)

GrammySearch

21.1.04

Søg efter biblioteksbøger i Google.
OCLC (USAs svar på DBC) kører i perioden juni 2003 til juni 2004 et pilotprojekt sammen med Google. Formålet er at synliggøre bibliotekernes bogbestand via de søgeredskaber, som almindelige mennesker bruger. Ca. 2 mill. biblioteksposter er lagt ind i Google, dog ikke i fuldt marc-format. Posterne stammer fra folke-, forsknings- og skolebiblioteker, og mindst 100 biblioteker skal eje bogen.
Det fungerer sådan, at hvis man i google søger på titlen på en bog, vil man blandt resultaterne finde et link der fører til OCLCs WorldCat. Google resultatet indeholder 'find in a library: bogens titel' og kan ofte gemme sig rigtigt langt nede i resultatlisten. Når man klikke på linket føres man over i WorldCat, hvor man skal skrive et postnummer, stat, provins eller land, hvorefter man kommer frem til en liste over biblioteker i det pågældende område, der ejer bogen.
Ideen er fremragende, men google's ranking-system, som vi er så glade for i andre sammenhænge, spænder til en vis grad ben for et heldigt resultat, fordi biblioteksresultatet ender på resultatside 16 eller 31.

Læs om Open WorldCat pilot på OCLCs hjemmeside

Slut med internet på Cuba (så godt som).
Den cubanske regering har vedtaget et lovforslag, der gør det endnu mere besværligt at få adgang til internettet. I den anledning har FAIFE (IFLA-Komiteen Free Access to Information and Freedom of Expression) fordømt loven i en pressemeddelelse.

Læs mere på Biblioteksskolens hjemmeside
IFLA-pressemeddelelse

20.1.04

Det elektroniske papir.
Nu har vi hørt om fænomenet i et par år, men hvem har faktisk set eller holdt sådan et stykke moderne elektronik i sin lille fedtede hånd? Ikke mange - er et kvalificeret gæt.
Men gå ind på Innovation Labs hjemmeside og se et lille filmklip af Phillips' version fra NEXT udstillingen i december, arrangeret af Innovation Lab. Læg lige mærke til, hvor tynd den er.

Innovation Lab - NEXT
Filmklip

19.1.04

Fjernadgang til databaser.
Gentofte Bibliotekerne tilbyder nu - ligesom København - adgang hjemme fra egen computer til licensdatabaser for lånere, der bor i Gentofte, er indmeldt som låner og har en pinkode.
Udvalget af databaser i de to biblioteker - vist foreløbig de eneste folkebiblioteker i landet - er ikke helt ens. Se hvilke via linkene her:

Gentofte Bibliotekerne 4 databaser.
Københavns Kommunes Biblioteker 10 databaser.

16.1.04

Strukturkommision og kulturpolitik.
Kulturpolitik er absolut ikke i fokus, skriver Tom Ahlberg i Søndag Aften, januar udgaven.
Men "Uanset al usikkerhed om hvilken struktur kommunerne vil få, så har kultursektoren al mulig grund til at se de nye muligheder. Den bedste sikkerhed er at gå igang med at formulere sammenhænge og strategier. Nu".
F.eks. ved at lægge billet ind på nedlagte rådhuse til biblioteksbrug.

Søndag Aften

15.1.04

DBC Avisen på gaden og nettet.
'DBC Avisen' erstatter 'Viden Om' og hvilken læseværdig erstatning! Nr. 1 - vinter 04 er nu på vej rundt i de analoge postbakker, men kan også læses i en pdf-version på nettet.
Af særligt interessante temaer: om e-bogen hele vejen fra forfatter til læser (over bl.a. downlaan-forsøget) og om materialevalg (vidste du, at i Gentofte varetages alt materialevalg af to personer?)

DBC Avisen 1 - vinter 04 (pdf).

Ny dims: pvp'en.
På CES-messen i Las Vegas har en ny lille dims tiltukket sig interesse: pvp'en eller Portable Video Player. Dimsen er en lille håndholdt skærm, som bruges til at se film på.
Pvp'erne kan ændre filmindustriens holdning til at sælge film på internettet, ligesom musikindustrien måtte tilpasse sig med mp3 afspillernes fremmarch, siger folk med forstand på de dele.

Læs mere i Politiken.

14.1.04

Hvordan digitaliserer man 8 millioner bøger?
På Stanford University Library er projektet med at digitalisere stærkt hjulpet af, at de er ved at udvikle en robot, der kan skanne materialer 5 gange så hurtigt, som det kan gøres manuelt. Projektet med at skanne alle materialer ind er affødt af de fysiske samlingers komplicerede forhold. Der er 20 større biblioteker og flere små på området. Da man overgik til at digitalisere kortkatalogerne, steg brugen af samlingerne med 50%. Alene fordi det blev synligt, hvor materialet befandt sig. Heraf opstod ideen om at hvis selve materialet var tilgængeligt ville nytteværdien af investeringerne i bibliotekerne blive endnu større. Så derfor er målsætningen at digatilisere alle 8 mill. materialer. Men en robot gør det ikke alene - der kræves enorme mængder serverplads, netværk mm. "We're talking about gargantuan-sized memories and massively parallel supercomputers to whiz through this stuff" siger Michael Keller, University Librarian.
Læs artiklen i "The book and the Computer"

13.1.04

Leksika på nettet...
Nu vi taler om leksika på nettet: Kender I "Leksikon for det 21. århundrede."
Leksikonet er meget anvendeligt til sammenligninger af lande - der er omfattende statistik - og det er på dansk. Hverken Gyldendals Leksikon online eller Lademann online kan bruges tilnærmelsesvis så udfoldet på dette område.
Det er et leksikon med holdning til tingene. Som de skriver i forordet:
"Leksikon for det 21. århundrede er et alternativt dansk leksikon(.........)Leksikonet rummer over 2400 opslag på emner, de etablerede leksika slet ikke nævner, eller hvor de skriver noget sludder. Det gælder først og fremmest bevægelserne - græsrodsorganisationerne -, men også begreber, lande og personer.
Så de lægger ikke skjul på deres politiske holdninger. Til gengæld står de også ved indholdet, - der er udførligt angivet hvilke personer, der står bag.
Leksikon for det 21. århundrede ( kan også købes på cdrom )
Lademann - (ab.)
Gyldendals trebinds leksikon - (ab.)

12.1.04

Gyldendals trebindsleksikon.
Nationalencyclopædien "light" fik for nogle måneder siden premiere på krak.dk. Det bemærkelsesværdige ved online-udgaven af leksikonet er, at indholdet ligger i xml (eXtensible Markup Language). Det betyder, at Krak og Gyldendal kan præsentere indholdet, som de ønsker - p.t. som html-version og som wap-version på mobiltelefonen.
Begge dele mod betaling, forstås. Det er muligt for private at tegne et fireugers gratis prøveabonnement.
Adskillige biblioteker har tegnet licens på adgang til trebindsleksikonet.

Gyldendals leksikon

10.1.04

1 mill. $ fra Gates fonden.
Bill & Melinda Gates Foundation modtager ansøgninger til Access to Learning Award for 2004. Prisen gives hvert år til et offentligt bibliotek (udenfor USA), der tilbyder publikum gratis adgang til informationsteknologi. Der uddeles op til 1 mill. $.
Blandt de tidligere modtagere er Helsinki Stadsbibliotek.
Frist for ansøgning: 28. februar.

Bill & Melinda Gates Foundation: Access to Learing Award

8.1.04

Fra Biblioteksstyrelsen:
"Biblioteksstyrelsen har fået en del henvendelser vedrørende indførsel af karenstid ved udlån af nye CD’er på biblotekerne.
Forslaget er en del af Kulturministerens musikhandlingsplan for 2004-2007, hvor et af initiativerne er indførelse af en karenstid. Hvor lang karenstiden bliver vides endnu ikke.
En nærmere udformning af karenstiden afventer forhandling mellem ministeren og de kommunale parter. En bestemmelse om karenstid vil i givet fald indebære en lovændring eller en ny bekendtgørelse i relation til Lov om Biblioteksvirksomhed. Styrelsen vil informere på hjemmesiden, når der foreligger nye oplysninger i sagen"

7.1.04

Nyheder i bibliotek.dk.
Som noget nyt er der nu et særligt interface til musiksøgning - brug fanebladet søgning. Udover kunstner, titel, komponist osv. kan man også tilføje genrer, så det nu er muligt at finde f.eks. de 25 poster, der har fået tilføjet emneordet indie. Noder og bøger om musik skal søges.
For dem, der bruger programmer som EndNote eller Reference Manager som bibliografisk værktøj, kan man nu downloade bibliotek.dk-poster til de to programmer.

Musiksøg
Download af poster - læs mere på forsiden af bibliotek.dk

6.1.04

Ét firma bag digital musikdistribution i Europa.
I modsætning til USA, hvor flere firmaer konkurrerer om at levere musik til online-salg, er der i Europa kun et enkelt firma, der har så godt som monopol på området. Det drejer sig om firmaet OD2 (On Demand Distribution), som leverer til Tiscali, HMV, MSN osv., som derefter sælger videre til slutbruger. OD2 har aftaler med de 'fem store' i branchen.
Den næsten monopolagtige status har betydet, at prisen for et nummer ligger 4 kr højere i Europa end i USA.

Artikel i Computerworld
OD2

5.1.04

Reserveringsbegrænsning i Århus.
ÅKB indfører nu den varslede begrænsning i antallet af reserveringer. De århusianske lånere kan højst reservere 20 ’ikke-bøger’, dvs. cd’er, videoer, dvd’er, playstation, multimedier.
Ifølge pressemeddelelsen står 500 lånere for næsten halvdelen af alle reserveringer. Rolf Hapel konkluderer derfor, at den nye ordning rammer de få og gavner de mange.

Pressemeddelelse: Reserveringsbegrænsninger.

2.1.04

Fra Jyllandsposten:
En ny sundhedskampagne skal lære danskerne at beskytte sig, når de går på internettet. Flere end hver fjerde dansker har haft problemer med computervirus, og i august 2003 oplevede verden de hidtil værste virusangreb. Derfor har Videnskabsministeriet i samarbejde med Rådet for IT-sikkerhed udgivet en pjece, som giver gode råd om, hvordan man beskytter sig mod de forskellige former for virus.
Læs artiklen
Pressemeddelelse fra ministeriet
Download pjecen(pdf)
Husk at slette alle spor:-)
Fra Jyllandsposten kommer også en anden historie om teknikkens vanskeligheder - Nytårstalen, som blev sendt til pressen var oprettet af Christopher Arzrouni, der er erhvervjuridisk chef i Dansk Industri. Anders Fogh Rasmussen har så skrevet videre på talen.....
Læs historien på DR's hjemmeside