30.11.05

Jeg glæder mig i denne tid ...
Silkeborgs efterhånden traditionsrige julekalender har premiere i morgen, og indeholder filmklip fra det gamle Silkeborg.
Selv hvis åbning af div. julekalendere ikke er en af dine juletraditioner, så giv lige Silkeborgs en chance. Den plejer at være det værd!

Silkeborg Bibliotek - find linket via forsiden

Strategi for biblioteksudvikling.
Biblioteksstyrelsens oplæg til visioner for folke- og forskningsbibliotekerne, diskuteret på biblioteksledermødet i november, kan - (SKAL ;-)) - nu hentes på styrelsens hjemmeside. Forsat fokus på det hybride bibliotek, udvikling af fælles infrastruktur og meget, meget andet. Læs og bliv klogere på vores rolle i de næste år.
Et notat, der bare skal læses - 28 sider på senge- eller skrivebordet.

Fra Information til viden - Biblioteksstyrelsens oplæg til strategi for dansk biblioteksudvikling (pdf)

Samlerkort med bibliotekarer
Fra den mere underholdende del af "web 2.0", "det social internet", eller hvad det nu hedder: Bibliotekarer på Flickr har lavet en gruppe hvor de på mere eller mindre (specielt det sidste) seriøs vis har produceret deres eget "trading card". Måske bliver samlerkortene en formue værd engang, hvem ved.... Kortene kan laves ganske gratis på Trading Card Maker. Kortet uploades via Flickr. De fleste er fra USA, men der er også et par skandinaviske imellem. Bort set fra underholdningsværdien kan det bruges til at få et indblik i/øve sig på hvordan et af de nye sociale værktøjer fungerer.
Trading Card Maker.
Flickrs bibliotekar-gruppe.

28.11.05

Blog til svenske børnelånere.
Tre børnebibeliotekarer skriver i bloggen Flaskposten. Sådan beskriver de tre bloggere Flaskposten: "En liten blogg i rymden. Här postar Johanna, Karin & Sofia sina bästa TIPS för barn & deras kompisar".
Et vellykket eksempel på blogs direkte til lånerne!

Flaskposten

En bærbar med håndsving til hvert barn.
MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab har udviklet den fikse lille bærbare computer, der kan produceres for en rund 100 dollarlap. "Den grønne", som den kaldes, får strøm ved hjælp af et håndsving a la Ford T.
Visionen er at give hvert barn i udviklingslandene en grøn bærbar, som oven i købet kan danne netværk med andre grønne i nærheden, som igen kan forbinde sig til andre grønne - et kæmpe børnenetværk.

MIT Media Lab: $100 Laptop

Øvested for wiki'er
En wiki er et websted hvor mange forskellige bidrager til et forhåbentligt stadig bedre produkt. Sådanne findes også for biblioteker, et af dem er Libsuccess. Formålet er at give gode praktiske erfaringer videre til andre biblioteker. Strukturen på siden er fastlagt i hovedkategorier med underkategorier. Der er dog ikke noget i alle, men absolut værd at surfe rundt på, hvis du mangler inspiration. Du kan også tilmelde dig og bidrage med succeshistorie(r) fra dit bibliotek.

27.11.05

Bibliotekssystemer og -udvikling
Roy Tennant skriver i Library Journal om hvad han ønskede han havde vidst for mange år siden - fx. at løsningen på hvordan vi lærer brugerne at bruge biblioteksbaserne, viste sig at være at opbygge systemer, der ikke behøver at blive undervist i. Vi har bedt vores systemleverandører om at løse vores problemer som biblioteker, men ladet brugerne i stikken.
"We can learn things from Google, Yahoo!, Amazon, Flickr, and others that are charting new courses. We can either humbly and gratefully receive these lessons or allow our hubris to defeat us" siger han.
What I Wish I Had Known
By Roy Tennant

26.11.05

Bog (læs:weblog) om Google
Der er efterhånden udkommet en del bøger om Google og artikler med interviews af Google ansatte. Nu har en af Googles tidligere ansatte, Doug Edwards som var Director of Consumer Marketing and Brand Management, startet en weblog, hvor han skriver om sin tid på Google: Xooglers. Husk at du skal starte bagfra, altså læse de ældste indlæg først.

25.11.05

Instant Message: Gaim og Trillian
En vovet påstand: Mens alle unge under 30 i dag ved hvad Instant Message er og i høj grad benytter det som dagligt kommunikationsmiddel, aner de fleste bibliotekarer over 30 ikke hvad det er, bruger det ikke og har måske et nedladende forhold til det. Ville det ikke svare til at bibliotekerne i 1960'erne ikke ville installere telefoner, fordi disse blev brugt af unge til flirt, tant og fjas? En mulig fremtidig undskyldning kunne være at der er for mange slags (Windows og Yahoo fx), som ikke kan snakke sammen. Den undskyldning gælder ikke: Trillian og Gaim har løst de problemer. Lad høre hvis nogle biblioteker eksperimenterer med dem eller lignende. Bemærk at man jo kan starte med at bruge det internt, fx til online-møder.

24.11.05

Bogen og bibliotekernes rolle er igen til debat.
Brian Mikkelsen er igen ude med riven overfor bibliotekernes indkøb og formidling af de nye medier.
"Bogen er omdrejningspunktet på biblioteket" siger han i en artikel i Berlingskes Netavis og han sekunderes af Venstres Ellen Thrane Nørby. Socialdemokraten Mogens Jensen frygter ikke for bogens fremtid. Det vigtigste er at borgerne bliver oplyst, mener han.
Vi kan lige repetere formålsparagraffen:
§ 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder Internet og multimedier. Vi har jo ikke noget valg!
Egentlig er der ikke meget nyt i debatten, som Johannes Riis startede tidligere på året.
I en anden artikel i Berlingeren opfordrer Brian Mikkelsen kommunerne til at få åbnet bibliotekerne om søndagen.
Brian M: Biblioteker bør åbne om søndagen
Robbie Williams hører ikke hjemme på biblioteket
Artiklerne kan læses direkte med et SølvVIP abonnement(gratis, men skal oprettes)

Fælles Katalog for alle biblioteker.
Spændende indlæg fra norsk (folke)biblioteksleder Rolf Steinar. Han er træt af, at der bruges voldsomt mange resurser på de samme ting i alle biblioteker.
fx siger han : Katalogen(skal) løsrives fra leverandørene, og de må selge tjenester som kommuniserer med denne sentrale katalogen, enten det er utlån, katalogisering eller websøk. Uansett vil de tjenestene bibliotekene kan tilby brukerne bli bedre, hvis man effektiviserer og får en mye større fleksibilitet til valg av web-løsninger enn slik det er i dag der man oftest er bundet til én leverandør"
Jeg synes det lyder som sød musik - hvad venter vi på?
Kommentèr gerne!
Læs Rolf Steinars indlæg
Han er biblioteksleder på Lindesnes Bibliotek, laver podcasting af biblioteksudsendelser fra deres lokalradio og tilbyder MSN chat med brugerne! Det er Library 2.0 light i Norge
Lindesnes Bibliotek

23.11.05

SFX/Metalib.
Er vist det samsøgningsprodukt, der har været længst i omløb. Det ser ud, som om det nu er blevet gevaldigt opdateret og resultatet er ikke mindre end smukt, som det kan ses på Koninklijke Bibliotheek i Holland.
Prøv en søgning på f.eks. "neo-pi-r" (en psykologisk test), resultatlisten omfatter 'bøger og tss', 'særlige samlinger', 'eDepot' og 'Online Content'. Klik dernæst på 'Bekijk opgehaalde titels'. Nu dukker det velkendte lille sfx-symbol op ud for hver post (ligner nærmest et rødt S), og gør det muligt at søge videre i katalogen og andre kilder, f.eks. søgemaskiner.
Indviklet at forklare med ord, men prøv det selv - enkelt, smukt.

Koninklijke Bibliotheek: Digitale Bibliotheek

22.11.05

World Digital Library
Der går næsten ikke en uge uden nye digitaliseringsprojekter. Denne gang er det verdens største bibliotek, Library of Congres, som sammen med Google har annonceret World Digital Library. Projektet vil omfatte samlinger fra hele verden. Google er den første som har bidraget til projektet (med 3 mio. $). Search Engine Watch har en kort omtale af projektet.

21.11.05

Wikipedia test
Det omdiskuterede onlineleksikon Wikipedia har endnu engang fået en tur i testkarrusellen. Denne gang otte artikler om Sydafrika, vurderet af eksperter. Tilhængere og modstandere af Wikipedia må se uafgjort i øjnene, med scorer fra 2 ud af 10 (på artiklen om medier) til 10 ud af 10 (om rugby). Den mere afbalancerede konklusion må fortsat være: kvaliteten i Wikipedia er svingende fra artikel til artikel.
Artikel i Mail & Guardian Online

Hvor synlige er bibliotekernes virtuelle tilbud?
Det plager (eller burde plage) en del biblioteker, at vi endnu ikke har formået at gøre de virtuelle tilbud synlige for brugerne. I danmarks Biblioteker, nr. 7 skriver Bodil Wöhnert om problemet ud fra deltagelse i en IFLA prækonference i Finland. Hendes konklusion er, at " ... der stadig er langt til synliggørelsen af det virtuelle bibliotek".
Og finnerne har ikke løst problemet!

Danmarks Biblioteker: Ude af øje ... ude af sind ... ude af kurs?

19.11.05

Hvad er Web 2.0 - forklaring på dansk.
Den 9. nov. skrev Susanne om Library 2.0 - en bevægelse udsprunget af Web 2.0.
Hvis betydningen af web 2.0 stadig tåger lidt, er der en god artikel på Kommunikationsforum.
Her er et par citater med interesse for bibliotekerne:

"Størst betydning vil fænomenet få i de brancher, som beskæftiger sig med viden, information og kommunikation. I disse brancher vil man opleve traditionelle videnshierarkier blive udfordret af web 2.0 services og disses langt mere anarkiske og tilfældige organisering af viden".
Og : "når kampen er slut ... vil kun de spillere være tilbage, som har forstået, at kontrollen over nyheder og information udelukkende kan opnås ved at slippe kontrollen og spille med på det samarbejdende internets præmisser".

Kommunikationsforum: Tag mig med, tag mig med til web 2.0

Bråvalla-slag om Google Print Library
For første gang tørnede parterne i Google Print Library-retssagen torsdag offentligt sammen på et debatmøde på New York Public Library. Repræsentanter på højeste plan fra forlag og forfattere vs. en repræsentant fra Google. Ifølge referatet fra New York Times gik det ikke stille af sig. Omend argumenterne ikke er overraskende nye. Udfaldet af den kørende retssag får afgørende betydning for såvel internettets fremtid som for bibliotekerne. (Artikler fra NYT er kun tilgængelig et vist stykke tid, herefter skal man registrere sig for at læse dem. Det er gratis, så gør det).
Artikel i New York Times.
Tilføjelse mandag: Begivenheden er optaget og tilgængelig som mp3-fil

18.11.05

Ny Beta fra Google : Google Base
Læg selv "hvad som helst" ind i Google, hvis du synes det mangler..
Almindelige mennesker og mindre virksomheder kan indsende deres data via et interaktivt brugerinterface. Større virksomheder kan overføre XML-data.
Der spores lidt usikkerhed om, hvad meningen egentlig er fra Googles side. "The overall goal seems to be put this tool out there and see what people make of it" siger Danny Sullivan fra Search Engine Watch. Noget af indholdet vil kunne genfindes via Google, Google Local eller Froogle - hvis det skønnes relevant
Google Base -beta
Googleblog om Google Base
Danny Sullivans artikel

Poking at Google Base - Gary Price

17.11.05

Velkommen til ny skribent på Biblog.
Erik Høy, manden bag Internetsøgning, Google guiden, bogen Google for alle samt bibliotekar på Københavns Hovedbibliotek, er ny skribent på Biblog. Hans indlæg her på Biblog kommer IKKE til at handle om søgning, det stofområde dækker han fortsat i sin egen blog.
Derimod vil I fremover kunne læse Eriks indspark om andet, der relaterer sig til bibliotek og IT.

Internetsøgning

Biblioteker og Instant Messenging
Der var engang hvor email- og chattjenesten Biblioteksvagten var et pionerforetagende. I dag kommunikerer en stor del af de unge under 30 med en Instant Messenger, mens et fåtal af bibliotekarer over 30 gør det. Fænomenet diskuteres blandt bibliotekarer i USA. Et velafbalanceret udgangspunkt for den debat er nogle highlights og hovedpointer fra en OCLC-konference, beskrevet på Librarian i Black. Der er også omtale af brugen af SMS.
(Dette er første indslag fra ny skribent på Biblog)

16.11.05

Google som lejebibliotek.
Der har i flg. CNN/Reuters været kontakt mellem Google og et forlag om at tilbyde digital udlejning af nye bøger i en uge til 10% af bogens pris.

CNN: Google book rentals

Ordbog over det danske sprog på nettet.
Flere hyldemeter kan principmæssig frigøres, for endelig efter mange timers kineserøjne på ODS (digitaliseret i Kina) er de danske sprogblomster på nettet.
Netbrok over ODS vil sikkert forekomme....

ODS på nettet

Freehand Systems har købt SheetMusicNow!
Købet kan betyde, at udvalget fra SheetMusicNow via bibliotekernes netmusik i bedste fald vil tredobles (skriver Statsbiblioteket i et nyhedsbrev)!
Hvis man kigger på Freehands salgssite Sunhawk.com, og i øvrigt tror, at bibliotekerne kan få lov at formidle dette indhold, vil man f.eks. kunne låne noder fra Harry Potter filmene, noder til Madonna numre eller Celine Dion noder.

Statsbiblioteket nyhedsbrev
Sunhawk.com

13.11.05

Super bog-scanner.
I disse digitaliseringstider udvikler scannerne sig med lynets hast, men hvordan er det lige, at man bare kan lægge en bog ind i en scanner, som selv bladrer igennem siderne med en hastighed af 1200 sider i timen?
Kirtas Technologies præsenterer stolt deres APT BookScan 1200 med SureTurn og SmartCradle!!
Nå ja, en ting er at scanne, en anden at efterbehandle det scannede (tilskæring af sider, OCR, som muliggør søgning i dokumentet osv.) Men mon ikke en super-scanner bliver standard-udstyr på bibliotekerne en dag?

Kirtas Technologies Klik evt. videre fra forsiden til en videooptagelse af uhyret i funktion.

Forslag til ny placering af Københavns Hovedbibliotek.
Enhedslisten mener, at bygningerne på Vandværksgrunden er bevaringsværdige, og foreslår i stedet et nyt hovedbibliotek for københavnerne i Scala.
Det vil være en fornem placering ("genial", udtaler kulturborgmester Martin Geertsen) - lige overfor Tivolis hovedindgang og ved det forholdsvis nyrenoverede Axel Torv, tæt på hovedbanen og Vesterport station.
Kan det også lade sig gøre - vil ejerne leje ud til biblioteket, kan gulvene bære tonsvis af bøger, er der de fornødne 20.000 m2 osv.? Det skal afklares i den kommende tid.

KKB: Nyt Hovedbibliotek

11.11.05

35 millioner, tak!
Bibliotekerne har søgt udviklingspuljen om mere end 35 mill. - og er selv villige til at smide 23 mill. i projekterne. Det er da opmuntrende, at der er så stor vilje til udvikling.
Desværre er puljen, så vidt jeg husker, på 17-18 mill.

Biblioteksstyrelsen: Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker

Bedst på Nettet: nomineringer.
Som sædvanlig er bibliotekerne altdominerende blandt de nominerede kulturinstitutioner: Helsingør Kommunes Biblioteker, Horsens Bibliotek, Køgebibliotekerne og Vordingborg Bibliotek. Desuden er Køgebibliotekerne også nomineret til Dommerpanelets specialpris: Digital selvbetjening for borgerne.
Den 24. nov. bliver spændingen udløst og vinderne udpeget.

Bedst på Nettet - nomineringer

9.11.05

Google er flyvende!..
Find dine flybilletter på Google. Google tester for tiden en mulighed for at finde flyrejser. Virker ikke på alle lufthavne endnu. Man skriver to lufthavne i søgeboksen og får så leveret to nye bokse, hvor man kan angive afrejse/ankomst tider.
http://www.google.com/search?hl=en&q=sfo+nyc - sådan ser det ud.
Fra Politiken - læs artiklen

Library 2.0 - en bevægelse..
Med udspring i konferencen Internet Librarian (der pt. fylder meget i de amerikanske biblioteksblogs) prøver man at få hold på, hvordan vi skal definere "Library 2.0". Udtrykket kommer fra udviklingen på nettet, hvor man taler om Web 2.0. Web 2.0 er fx de nye teknologier Wiki's, Weblogs, Podcasting og hele det sociale internet, hvor man kommunikerer og deler resurser som aldrig før. Hvordan kan vi indkorporere alle disse nye teknologier i bibliotekernes tilbud? Vores brugere vil tage dem til sig, og forventer at bibliotekerne åbner sig og bruger de nye teknologier aktivt i formidlingen.
Anybody Going to Blog these Library 2.0 Events? (The shifted Librarian)
Library 2.0 Movement Sees Benefits in Collaboration with Patrons(Publish.com)
Web 2.0: Building the New Library (Ariadne)
Library Crunch er en weblog om Library 2.0
Esben har skrevet flere indlæg om emnet - søg på Library 2.0 på e-klumme

Moblog udstilling.
En moblog er såmænd bare en blog, som man poster til fra en mobiltelefon, for det meste billeder, som bloggeren har taget med telefonens indbyggede kamera.
På Nørrebro Bibliotek er der i øjeblikket en skæg udstilling af mere end 500 fotos fra Thomas Angermanns moblog, nyeste poster vises på en skærm på biblioteket.
Efter min mening, en ret genial måde at vise, hvad en af de nye teknologier er og kan.

Nørrebro Bibliotek om udstillingen 118 hverdage
Billeder fra udstillingen

8.11.05

Bibliotekernes MusikToolbox lukker og slukker.
I flg. en mail fra projektlederen til toolboxens brugere besluttede Biblioteksstyrelsens fagligt rådgivende udvalg for Overbygningspuljen (BRO) den 3. november i forbindelse med en besparelsesrunde, at Bibliotekernes MusikToolbox fra januar 2006 ikke længere modtager økonomisk støtte.
Projektleder Marianne Horn skriver, at beslutningen vil betyde at Bibliotekernes MusikToolbox stopper med udgangen af 2005.
Men det behøver vel ikke at ende på den måde, hvis der faktisk er brug for denne tjeneste!

Bibliotekernes MusikToolbox (kræver login)

4.11.05

Daglignettet.
Helsingør Biblioteks Net Timen er for et par dage siden blevet opdateret med et nyt modul om brug af nettet til dagligdags opgaver.
Det kan godt være, at det er for længe siden, jeg sidst har undervist, men opgaver og quizzer forekommer mig at være alt for lette - for absolut absolutte nybegyndere. Mon Helsingør har testet på nogle brugere, inden de gik i luften?


Net timen: Daglignettet

Digitale tekster - nu rykker de rigtigt store!

Amazon skriver i en pressemeddelelse, at firmaet har planer om at gøre det muligt for kunder at købe adgang til en eller flere sider, en sektion eller et kapitel i en bog (og selvfølgelig hele bogen).
Amazon pressemeddelelse

Microsoft har indgået en aftale med British Library om digitalisering af 100.000 bøger udenfor ophavsret. Det er meningen at det digitaliserede materialer skal være tilgængelige via British Librarys hjemmeside v.hj.a. en søgetjeneste der udvikles af Microsoft.
ZDnetUK: Microsoft partners with British Library

Og Google holder sig selvfølgelig heller ikke tilbage. I går meddelte de på den officielle Google Blog, at Google Print giver adgang til bøger udenfor ophavsret (har vist været tilgængeligt længe, men svære at finde).
Læs mere på Erik Høys Internetsøgning

En anden af "the good guys", Internet Archive (dem med the Wayback Machine) og en masse partnere i Open Content Alliance lancerer The Open Library, foreløbig med 15 demonstrations-bøger, men med store planer....
CÑet: An open-source rival to Google's book project

Opdatering 1. jan. 2015 :-) "Og sådan gik det til, at danske bøger blev en saga blot, mens engelske tekster levede lykkeligt til deres dages ende!"

Databaser hjemmefra i Søllerød - og en anderledes markedsføring.
Søllerød er nu også medlem af den heldigvis ikke længere eksklusive klub af fjernadgangsbiblioteker.
Søllerød understøtter markedsføringen med en skattejagt i databaserne, hvor man både får en ide om, hvad man kan finde og hvor folk (med god tid og en krydsordsgen) kan deltage i skattejagten og vinde et gavekort til biblioteksbutikken. (tada! jeg har fundet the final answer)

Søllerød Bibliotek: Skattejagt i baserne

Millioner til digitale lydbøger
DBB har fået midler til at få digitaliseret hele biblioteksbetjeningen af handicappede.
"Den digitale betjening betyder helt nye produkter til brugerne. Med digitale lydbøger forstået som multimedieprodukter, vil handicappede brugeres læseoplevelse blive stærkt forbedret. Hver digital lydbog kan rumme op til 40 timers lyd, der synkroniseres med bogens tekst i en elektronisk opmærket fil-udgave. Hermed får brugerne mulighed for at navigere rundt i teksten, som en seende læser gør det" skriver DBB i sin pressemeddelelse.
Danmarks Blindebibliotek har i dag 1.000 digitale brugere, tallet forventes at vokse til 15.000 i løbet af de kommende år.
Det er flot gået af DBB. Er folkebibliotekerne ved at blive koblet helt af her?
Pressemeddelelse fra DBB

Til høring: Udviklingsplan for Bibliotek.dk
Biblioteksstyrelsen har udsendt et opløg til høring om udviklingsplanerne for Bibliotek.dk.
Der er 4 indsatsområder:
Forbedret søgning og bestilling - forbedring af emnehierarki, bestilling på værkniveau, stavekontrol...
Brugerfaciliteter - Adgang til licensbelagt materiale, anbefalinger(Mit Bibliotek)...
Effektivisering af samspil - Automatisering af fjernlån, Vis udlånsstatus, diverse webservices...
Brugerundersøgelser - brugertyper/søgeadfærd(fx studerende)...
Fristen for høringssvar er d. 23. november.

3.11.05

Star Wars Kid.
I husker sikkert Mahir? (Welcome to my Home Page. I kiss you!!!!!)
Star Wars Kid er en anden ufrivillig internet-berømthed, som optog en video af sig selv (temmelig buttet), mens han øvede sig med sit lyssværd. Nogle møgunger på hans skole lagde videoen ud på internettet. Og Mahir-historien gentog sig, men denne gang med mere dystre følger for stakkels Star War Kid - i flg. en artikel i Wired endte han skoleåret på en psykiatrisk afd.

Star Wars Kids Videos - se først den originale, og prøv så nogle af dem, der er pillet ved.

2.11.05

Sådan får du ideer - den ultimative samling af redskaber og metoder
Her kan du se en alfabetisk liste over kendte ide-genererende metoder - den gammelkendte Brainstorm - 5W's and an H ( What? Where? When? Who? Why? How?) - Tjek fx selv metoden Googlepics, der er beregnet til at give andre associationer end de forventede om et emne.
Prøv også at se denne lille publikation med oprindelse i reklameverdenen: "A Technique for producing Ideas" af James Webb Young( udg. 1965)
Idea generation methods
Young: A Technique.. (vist en lidt uautoriseret kopi:-)

1.11.05

Praktisk liste : Det vil jeg..
Phil Bradley har tit en praktisk indgang til brugen af nettet. Her er liste over hvilke programmer/tjenester der kan bruges til de forskellige ting, nettet kan bruges til. Som han selv skriver : "I want to..." or "I need to" or "How do I?" These are all questions we all ask all the time..... I will be adding to this on a regular basis, so feel free to bookmark it and come back and visit."
I want to..
Phil Bradleys blog