28.3.07

Skal I igang med at blogge på jeres bibliotek?

Her er inspiration: en liste over biblioteker, der blogger. Men også et godt eksemple på en wiki, der ser ud til at fungere.
Læs wiki'en

Derfor slår ebøger ikke an!


Ifølge Cory Doctorow på Boing Boing, er det den simple grund, at det ikke er forlæggere, men elektronikindustrien, der fremstiller ebogslæsere. Og de er ikke tilbøjelige til at lave en simpel, billig og robust læser, når de kan lave en "with extra bells and whistles", der koster 3 gange så meget. Brugerne vil til gengæld ikke bruge 200$ på en elektronisk læser når de kan købe 10 "ægte" bøger for de penge! Teknologien til at lave den skrabede model har været kendt i årtier. "Basically, the universal ebook reader is a non-starter — at least for this generation" Læs: Why an ebook reader won't displace books - og se om argumenterne holder

27.3.07

Supermarked 2.0

Und dig selv knap 6 minutters frikvarter med denne lille humoristiske perle om Web 2.0. Temaet er noget i retning af "hvis web 2.0 var et supermarked". Kig på den et par gange. Der er mange skjulte finter i den. Selvfølgelig de mange ordspil, men også skuespillernes accent, omgangsform, varernes karakter osv. (Så måske bliver det alligevel til mere end de 6 minutter, hvis du skal se den et par gange. Du kan jo altid kigge med igen når du skal vise den for kollegerne).
Tak til Betina for tippet.

24.3.07

Glemte eller ukendte Google tools

Mary Ellen Bates - informationsspecialist med månedligt informationsinput: Batesinfo Tip Newsletter - giver tips om Google. Fx deres Searchmash hvor de afprøver et nyt søgeinterface, hvor resultaterne bliver grupperet i websider, images, blogs, videos, og Wikipedia indførsler.
Eller tjek "Simply Google", hvor alle funktioner listes op med et søgefelt. Godt til overblik over alle Googles muligheder.
Mary Ellen Bates:Bates' Info Tips
Simply Google
Searchmash
PS - I Roskilde har vi netop afholdt "Googledage", hvor vi præsenterer ti tips til googlesøgninger, der kan spare tid på nettet. Det tager en time og der er ikke hands on og ingen tilmelding. Det var en succes. Inspirationen kom fra Næstved, der flere gange har brugt det koncept.

Så er "Engelsk for alle" åben


I Roskilde åbnede vi i dag den lokale del af projektet: Engelsk for alle. Der er designet et rum i rummet, hvor vi præsenterer en mangfoldighed af engelske materialer. De er mærkede med niveau og færdigheder. På hjemmesiden, der hører til, kan man tage et sprogtjek og finde ud af hvilket niveau man selv er på. Så kan man vælge de materialer, der passer til behovet. Smart synes vi selv. Vi har dog måttet få udviklet et helt minibibliotekssystem, så brugerne kan søge materialerne frem. Tjek selv siden, men husk : alt er Beta:-). Mange af materialerne er indkøbt i London af vores fagreferenter, så det er nye og spændende titler, der tilbydes.
www.engelskforalle.dk

22.3.07

Bibliotekernes mest udbredte bøger

OCLC (Online Computer Library Center) har lavet en top 1.000 liste baseret på 110 landes biblioteker. Den omfatter de bøger som er mest udbredt. Samt en masse andet sjov. Hvilke kan du få et kort indblik i på Britannica Blog. Bl.a. er der en henvisning til lister på Delicious, hvor du også kan se de fem mest udbredte danske bøger. Det er allesammen H. C. Andersen eventyr. Lidet flatterende, kunne man mene, at Danmark virkelig kun er kendt som eventyrlandet på udenlandske biblioteker. Det ville være for omfattende at beskrive detaljerne i listerne. Men de er da tankevækkende. Desværre siger listen ikke så meget om hvilke bøger der så også er efterspurgt af lånerne.
Tak til Nikolaj for tippet.

Nationalbibliografiske data til eksperimenter

Fra Styrelsen:"Biblioteksstyrelsen har besluttet at stille en dataleverance med alle dele af nationalbibliografien til rådighed for diverse former for udvikling og eksperimenter. Dataleverancen rummer data til og med 2006 og er finansieret af Biblioteksstyrelsen. Spørgsmål og andre henvendelser til Leif Andresen, e-post lea@bs.dk
Læs nyheden hos BS

12.3.07

Bruger dit bibliotek Flickr?

Så tilmeld dig listen på Flickrs bibliotekspool: Libraries and Librarians. Klik på Discussions. Her har "libraryman" oprettet en liste over biblioteker, der bruger Flickr. Pt er der 91 tilmeldte.
"Let's create a list here of libraries that have Flickr accounts. Please list the library name and the Flicrk URL"
Pool Libraries and Librarians
Fra din konto kan du tilmelde dig nye billeder fra pool'en, hvis du er interesseret i billeder fra andre biblioteker (altså i hele verden) Hvem opretter lige en pool på danske biblioteker?

Biblioteksvideoer

Her er måske webloggen der kan få videofilmende biblioteksansatte op af stolen. I USA er der en weblog, som prøver at opsamle alle de videoer som har noget med biblioteker at gøre. Ganske underholdende. Se selv. Se.

Find Bogen - med mere..

Der sker en rivende udvikling i Google Book Search. Nu vises bogen med uddybende oplysninger, fx indholdsfortegnelse, enkelte sider, relaterede titler, referencer, andre udgaver og meget mere.
Men se selv på City of God i Google Book Search. Her er det ikke genfindingen af bogen der er væsentligst - som i vores bibliotekskataloger - men vurderingen af brugbarheden og hele informationslaget omkring værket.
WorldCat er også begyndt at udvide informationer omkring de enkelte værker. F eks med informationsposter eller World Cat Identities, der oplyser om udgivelsestidslinie, bøger om og bøger af vedkommende forfatter i World Cat etc. Tjek selv denne indførsel
Fundet via Lorcan Dempsey's blog (chef for OCLC)



9.3.07

ILI - Internet Librarian International 2007

Bag denne årligt tilbagevendende konference står Information Today. Som nu opfordrer dig til at komme med et oplæg om hvad dit bibliotek har udviklet eller vil udvikle på det digitale/virtuelle område. Overskriften på årets konference er: New Realities, Roles and Resources. Den finder sted på Copthorne Tara Hotel i London d.8 – 9. oktober 2007.
Konferencen kører normalt i 2-3 spor og består af præsentationer, workshops eller små undervisningsfora. Og helst ikke for teoretisk, praktiske forsøg og resultater er meget velkomne.
Ansøgningen skal indsendes til The Advisory Committee, som står for det endelige program i løbet af sommeren. Hvis dit oplæg kommer med, betyder det gratis tilmelding og deltagelse i konferencen inklusive frokost på konferencedagene samt deltagelse i receptionen.
Susanne Buus fra Københavns Hovedbibliotek er medlem af The Advisory Committee, og hun har været på konferencen flere gange. Hun opfordrer til at bibliotekerne sender udviklere og internetbibliotekarer afsted – både som oplægsholdere og almindelige konferencedeltagere.

Det er en udfordrende og lærerig måde at lære noget om, hvad der sker i bibliotekssektoren rundt om i verden og en enestående chance for at ”networke".

8.3.07

ALA om bibliotekerne og de nye medier

ALA Tech Source refererer til en konference afholdt af Library of Congress om den nye digitale tidsalder og bibliotekernes optræden i denne. Blandt mange andre ting sammenlignes biblioteksverdenen med de traditionelle togselskaber, som en overgang troede at de var i togbranchen, ikke transportbranchen. I det hele taget er artiklen tankevækkende. Så den kan anbefales at læses i sin helhed.

Hvem sagde "2. Life" er ubrugeligt?

Ungdomshuset eksisterer fortsat! Det blev revet ned, men genopført. I 2. Life. Det fremgår, at

Ungdomshuset just will not die that easy: I learned a few days ago that UngdomshusetSecond Life. And the neighbors in SecondLife? TV2 News. In a press release, they invite everyone to come on in. Even TV2 News. has been rebuilt in

Ifølge webloggen Udansk.

7.3.07

Kender I Library Thing?

Thor skriver om Mit Bibliotek-projektets temadag( Andre der har lånt har også lånt...) tirsdag d. 6. marts . Tim Spalding der har oprettet Library Thing, var det bedste indslag og en ildsjæl der gør projektet levedygtigt og voksende. Man kan lave sit eget bibliotekskatalog på nettet og se hvem der har de samme bøger stående. Et klokkeklart eksempel på at brugerne vil dele og inpirere(s) og at det kan foregå på nettet. De vil sør'me sætte sig ind i marcformater og katalogisere deres boghylder - og de synes det er fantastisk. Læs bare nogle af Buzz kommentarerne fx fra kollegaer:
"LibraryThing is a highly social service: find similar users, join groups, subscribe to watch lists or RSS feeds of your favorite LibraryThing catalogers, discuss books, and comment on others' collections."
Melissa L. Rethlefsen, Library Journal,"Product Pipeline", (Jan 15, 2007) eller :
"Here's a next generation application that could teach something to libraries and Amazon alike."
Sirsi's Lighthouse (blog of VP of Innovation at SirsiDynix, a Library software company)
www.librarything.com

Bayerische Staatsbibliothek med i Google Books

Google Books kan føje endnu et europæisk bibliotek til listen: Bayerische Staatsbibliotek, som er et af de vigtigste forskningsbiblioteker i Tyskland. Det er grundlagt 1558. Planen er at digitalisere hundredtusinder af bind. Ifølge pressemeddelelsen ser det ud til at det kun omfatter bøger uden problemer for ophavsretten idet hele samlingen omfatter op imod 10 mio materialer. Biblioteket har udover tyske bøger også italienske, franske, spanske, latinske og engelske. Herhjemme ville det vel være naturligt at fx Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket eller Københavns Hovedbibliotek indgik i et lignende projekt.

Design eller Udvikling

Darwins "The Origin of the Species" fåes nu online via "Librivox", der samler tilgængelige bøger på lyd og ved hjælp af frivillige også selv indlæser tekster. Darwins klassiker er en af de nyest tilkomne. Et velkomment bidrag til at kvalificere debatten om design eller udvikling. Jeg fandt den via bloggen Boing Boing der gav den følgende kommentar med på vejen:
"Too bad none of that crazy "evolution" and "biology" stuff is true. Everyone knows all life was created in an instant, bam!, by the Flying Spaghetti Monster".
Den forklaring kan jo være ligeså god som biblens. Den er ligeså fantasifuld!
Librivox har mange klassikere i lydudgave. Der er også henvisning til andre lydprojekter. De har blog og feeds hvis man vil følge med i nyoptagelser.
Librivox
Origin of..

5.3.07

Bøger til mobilen

Søndag aften skriver om Canadiske Wattpad. De tilbyder 17.000 titler, der kan læses på mobiltelefonen. Det er tekster fra Projekt Gutenberg, men også nogle der kan være ophavsretsbeskyttet. Brugere skal downloade et program, som kan lægges på de fleste moderne mobiltelefoner. Så kan man downloade tekster, kommentere, stemme på tekster og sende tekster videre til andre brugere. Mest populær denne uge er The Simpsons Quotes - Bart, Homer, Marge, Lisa, Grandpa and more!
Det er helt klart for mig, at bibliotekerne må oppe sig og starte på at udvikle og tilbyde services til mobiltelefoner.
Er der nogen der er seriøst i gang? Så læg en kommentar her. Det tæller ikke at man kan få beskeder om reserveringer eller påmindelser. Vi skal videre end det!
Søndag aften - CulturClip 3 2007